Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Vertrouwenscontactpersoon (VCP) 

 

Tennisvereniging PST heeft twee Vertrouwenscontactpersonen (VCP) aangesteld. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor eenieder die signalen of vragen heeft over grensoverschrijdend gedrag of een concreet incident, en een gesprek of melding wil doen bij de vereniging. Zo’n gesprek is laagdrempelig en hoeft niet direct formeel te worden.

De VCP is geen bestuurslid en is onafhankelijk. Je kunt bij de VCP terecht voor het eerste gesprek. Dit gesprek is vertrouwelijk en er wordt discreet met de informatie omgegaan.

De VCP neemt je serieus, luistert naar je verhaal en wijst je de weg naar mogelijke oplossingen of vervolgstappen. 

De VCP is niet een formeel meldpunt in de sport, de melder formaliseert zelf de melding bij het bestuur, sportbond of het Centrum voor Veilige Sport Nederland (CVSN) De VCP kan daarbij helpen. De VCP is aanspreekpunt voor alle sporters, zowel jeugd als volwassenen, ouders van sporters, coaches, trainers, medewerkers, vrijwilligers, toeschouwers en bestuur. 

De Vertrouwenscontactpersonen van Tennisvereniging PST zijn Nels Bijl en Bas Bijl: [email protected]


Mocht je geen contact op willen nemen met onze VCP maar op een andere manier informatie willen hebben of je verhaal kwijt kunnen is er ook de mogelijkheid via het Centrum voor Veilige Sport Nederland (CVSN), via 0900 20 25 590 of kijk op centrumveilige sport.nl of de vertrouwenscontactpersoon van de KNLTB (Vertrouwenspersonen | KNLTB)

Grensoverschrijdend gedrag

Als Club staan wij grensoverschrijdend gedrag niet toe en willen wij dit ook voorkomen.

Maar wat wordt onder grensoverschrijdend gedrag verstaan? Dit is een ruim begrip, wij spreken van grensoverschrijdend gedrag als er sprake is van ‘enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, beledigende, vernederend of kwetsende situatie wordt gecreëerd. Dit gedrag kan verschillende vormen aannemen, zoals agressie, pesten, uitsluiting, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Maar ook matchfixing en integriteitsschendingen, zoals fraude of belangenverstrengelingen, horen niet in een gezond sportklimaat thuis.